Bana sorulsa dünyanın en büyük problemi nedir diye, vereceğim cevap tek kelime iletişimsizliktir derim. İletişim deyince ilk akla gelen konuşma olarak algılansa da en az onun kadar önemli olan dinleme konusuna değinmek istedim.
Bana sorulsa dünyanın en büyük problemi nedir diye, vereceğim cevap tek kelime iletişimsizliktir derim. İletişim deyince ilk akla gelen konuşma olarak algılansa da en az onun kadar önemli olan dinleme konusuna değinmek istedim.
 Dinleme, Aklı başında olan bir insan için hayatı yaşanabilir kılacak en önemli etkilerden biridir. Doğru bir dinleme, duyduğumuzu karşı tarafa iletme sanatıdır. Böylece hem bilgiye sağlıklıca ulaşmamız sağlanmış olur hem de hayatları çileye döndüren yapay problemlerin oluşumu engellenmiş olur. Dinleme, karşımızdaki kişiyi tanımak ve düşüncelerini iyice okuyabilmek için sabırla olmalı ve değerli kılınmalı dinlediğimiz kişi.
İnsanların söylediklerimizi duyduklarından emin olmak için o kadar çok çabalarız ki dinlemeyi unuturuz. Konuşan küçük büyük kim olursa olsun konuşmasını kesmekten mümkün olduğu kadar kaçınmalıyız.
 Derse ilgi duymayan bir öğrenci gönülsüz dinler, zamanın çabuk geçmesini düşünerek dersin bir an önce bitmesini ister. Bu tür durumlarda öğrenciler pasif, görünüşte dinleyici durumundadırlar. İlgi duymadığı, dikkatinin çekilmediği bir durumda bireyin kalıcı ve verimli öğrenmeler ğerçekleştireceği düşünülemez. Öğretmenlerimizin sınıf ortamında en çok kullandığı uyarı ve tavsiyeler arasında “Dinleyin!” sözü yer almaktadır. Ancak kısa bir süre sonra yine dinlememeye eğilim gösterirler.
 Bu durumun aksine öğrencilerimizin derse istekle katılımlarını arttırabilmemiz durumunda başarı adına somut adımlar atmış oluruz.
 Bu konu eşler arasında da geçerlidir. Dinleme olanak ve ortamlarının oluşturulmadığı veya pasifte sınırlandığı durumlarda birçok pişmanlıklı boşanma şiddet ve hatta cinayet olayları yaşanabilmektedir…
Ki Ortadoğu halklarının bugün durmadan birbirlerini öldürmeleri de dışarıdan rahatlıkla uzanan ellerin, kulaklarını kapatmalarına izin verip birbirlerini dinlemelerini engellemelerinden kaynaklanmaktadır.
 Genellikle, karşımızdaki kişinin bize anlatmaya çalıştığını değil, duymak istediğimizi duyarız. Nasıl dinleyeceğimizi bilirsek, pek çok anlaşmazlık kolayca çözülebilir. Nasıl dinlediğiniz, büyük ölçüde neyi ve kimi dinlediğinize bağlı olmamalıdır.
 Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49