Bugün sizlerle kentimizdeki Abide kavşağından bahsetmek istiyorum.
      Abide’nin ‘anıt’ anlamına geldiğini biliyorsunuzdur.
      İlimizde Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve ken merkezi odağında yer alan Abide’nin ‘Mustafa Kemal Paşa anıtı’ olduğunu biliyor muydunuz?
       Şanlıurfa sevdalısı Fuat Rastgeldi’nin bu konuda ilginç ve bir o kadar güzel bir yazısı geçtiğimiz günlerde gözüme ilişti.
        Yazar Rastgeldi, ‘Mustafa Kemal Paşa Anıtı’ başlıklı yazısından da anlaşılacağı üzere Birinci dünya savaşı Çanakkale cephesinde 13 bin Şanlıurfalı şehit olmuş. İşte bu şehitlerin anısına mutasarrıf Nusret bey 1917 yılında yeni açmış oluğu yola Mustafa Kemal paşa caddesi ve bu cadde üzerinde yaptırdığı anıta da ‘Mustafa Kemal Paşa anıtı’ adını vermiş.
       İşte o gün yapılan o anıt bugünün ABİDESİ.
       Bu anıtın, Abidenin bir başka ilimiz adına özelliği ve güzelliği ise anıt’ın Mustafa kemal Paşa henüz Atatürk unvanını almadan önce padişahlık döneminde ülkemizde Mustafa Kemal adına ilk defa dikilen anıt olması.
   
             *** **** ***
       Dünün ANITI ve günümüzün ABİDESİ hakkında sanırım kısaca da olsa bilgi sahibi olmuş olduk. Gelelim asıl konumuza.
       Abide ve altına yapılan alt geçit ile birlikte ortaya çıkan dar ve sıkıntılı yol konusuna değinmeden asla geçmek istemiyorum.
       İlimizdeki yatırımlarda bana göre ortaya çıkan en büyük sorun ilgililerin, yetkililerin bana göre BÜYÜK düşünememeleri ilimiz adına en büyük sorun ve sıkıntı olamaya devam ediyor.
       Bu Vilayet için de geçerli, Belediye için de kurum ve kuruluşlar içinde böyle.
       Değişen bir şey yok.
       Ufak olsun benim olsun ve en büyük tehlike ise GÜNÜ kurtarma hesapları.  İşte bu iki nokta ilimizin daha da gelişmesi, kalkınması ve güzelleşmesi adına büyük eksiklik.
        Bugün ilimizin bir tek ana arteri var.
        Atatürk Bulvarı.
        Geçmişten bugüne değişen ne?
        Koskoca bir hiç.
        Bu yolu dönemin Valisi Rahmetli Kadri Erdoğan yapmış.
        Zamanında rahmetli bu yolu yaparken bizim kentin ileri görüşlüleri(!) ‘Bu yolu neden bu kadar geniş yapıyorsun. Buraya uçak mı inecek!’ diyerek karşı çıkmışlar.
       Rahmetli Vali ise söylenenlere kulak tıkamış ve ‘zamanı gelince beni anlarsınız’ demiş.
       Öyle de oldu. İyi ki rahmetli yapmış bu yolumuz da olmasaydı halimiz ne olurdu diye sürekli düşünüp duruyorum.
        Bay Başkan bu kente yeni bir otogar yaptı.
        Bu yerin yanlış olduğuna ilk karşı olanlardan ben idim. Aynı düşünceyi yine taşıyorum. Bu yer yanlış. Yeni otogarı otoban çıkış ağzına yakın ilimizin 30 yıl sonrasını da hesaba katarak daha farklı yerde yapabilirdik ama olmadı.
        Şimdi Abide’ye gelelim.
        Allah aşkına bu yapılan yeni yoldan ne kadar hoşnutsunuz.
        Tamam. Abideye neşter vuruldu. Haydi yonca sistemi değil de alt geçitler yapıldı. Buna da eyvallah. İyi tamam da Abide alanını bu kadar geniş tutup yolu dar tutmanın, iki aracın yan yana seyir yapabileceği bir yol yapmanın alemi nedir?
      Abidenin alanını biraz daha dar tutup, abidenin dört bir yanındaki yol geçişlerini üç araçlık seyir haline getirmiş olsaydık kıyamet mi kopardı?
         Böyle hizmet anlayışı mı olur?
         Neden bir yatırımın temelini atıp bir projeyi gerçekleştirmek isterken 20 yıl sonrasını, 30 yıl hatta 50 yıl sonrasını düşünerek adım atmıyoruz.
         Birkaç yıl sonra Abide’ye yeniden kazma kürek vurulacak ve bu kez dar olan yollar yeniden açılacak. Yazık günah değil mi?
       Bu ilin şimdilik sorumluları, kendisinde sorumluluk hissedenler ne olur başlarını iki ellerini arasına alıp düşünsünler. Bu yaptıkları karşısında ne kadar huzurlular? Ne kadar mutlular?
       Son sözüm ise Başbakan’ın son Şanlıurfa ziyaretinde ilimizin kanaat önderleri edası ile yemeğe davet edilenlere olacak.
      Bu ilini gerçekten kanaat önderleri iseniz neden KORKUYOR ve neden SUSUYORSUNUZ? Konuşmak, yanlışlığı, eksikliği gündeme getirmek için çok uzaklardan işaretler mi bekliyorsunuz? Yanlışlığa karşı susan, doğruyu ALLAH RIZASI adına dile getirmeyen ve de TÜYÜ BİTMEMİŞ yetimin hakkının GASP edilmesine duyarsız kalan tüm düşünceleri geleceğin Urfa’sı adına KINIYOR, Demokrasi kriterleri içerisinde SESLERİNİ yükseltenleri, yanlışlık ve eksikliklere karşı duyarlılık gösterenleri ise ALKIŞLIYORUM. 
 
       Yeniden buluşmak dileği ile…
  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49