Kaç zamandır kendi alanım olan Tarihe merak saldım.Özellikle günümüzdeki olayların ve fikirlerin geçmişteki benzerlerini araştırmaya ve anlamaya çalışıyorum.Biliyorsunuz Tarih dersinin en başta gelen yararı geçmişteki olaylardan ders almamıza imkan sağlamasıdır.
 
Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey! Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi? Tarih'i '' tekerrür ''' diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?
 
Diyor şairimiz Mehmet Akif ERSOY
 
Aslında benim aktarmak istediğimi büyük Şairimiz yukarıdaki dörtlüğünde çok net ve veciz bir şekilde aktarıyor.Evet bizler tarihi bir masal gibi okuyor ve bir masal gibi görüyoruz.Bundan dolayı da maalesef tarihi olaylardan ders almıyoruz.
 
Özellikle Ortadoğu coğrafyasında yaşanan olaylara bakınca aslında bizlerin tarihten hiç ders almadığını daha net bir şekilde görebiliyoruz.
 
Ortadoğudaki Müslüman ülkeleri kan gölüne çeviren ABD ve Siyonist İsrail ve diğer müttefikleri acı ama gerçek kurtarıcı olarak davet ediliyor.Hatta bazı kardeşlerimiz minnet duyguları içinde ABD ve müttefiklerine hayranlıklarını haykırıyorlar.
 
Özellikle Kobani'de (Aynel Arap ) göstermiş oldukları sözde destekleri ile Kürt kardeşlerimizin gönlünü kazanmış gözüküyorlar.Ama aslında onlar orada ölen Kürt kardeşlerimize destek amaçlı olarak IŞIDE'e bomba yağdırmıyorlar.Onlar Kuzey Suriye'de ve Kuzey Irak'ta bulunan petrol bölgelerinin güvenliğini sağlamak için saldırıyorlar.
 
Emperyalistler Ortadoğu halkları arasında bu yaptıkları ile fitne tohumlarını da daha da yeşertmeye çalışıyorlar.Çünkü IŞİD militanları kelle kesip insanları diri diri gömerken ses çıkarmayan, Musul’u ve diğer kentleri feth ettiğinde ses çıkarmayan ABD birden harekete geçti. ABD, İran ve onun güdümünde olan Bağdat hükümetini, IŞİD ile terbiye etmek istiyor.Bununla ABD IŞİD'ı Şii bölgelere saldırtarak özelde Iraktaki Şiilere genel anlamda da İran'a istediğim zaman sizi boğarım demeye getiriyor.Böylece İran'la daha öncede perde arkasında var olan işbirliğini daha da artırarak ve kendisine muhtaç ederek geliştirmeyi amaçlıyor.Evet daha önce ABD ve İran'ın, Irak ve Suriye'de perde arkasında olan işbirlikleri sonucunda Irakta Şii Maliki yakın zamana iktidarını devam ettirdi. Suriye'de de Esad rejimi hala yaşamaya ve kan dökmeye devam ediyor.
 
Bir de IŞİD Erbil'e yaklaşınca ABD bombardımana başladı.Tabi bu bombardımanın sebebi Kuzey Irak'ta bulunan Petrol bölgelerinin IŞİD'in eline geçme korkusudur.Yoksa Kürt kardeşlerimizi sevdiğinden değildir.Emperyalist güçler menfaatleri icabı dostturlar.Menfaatleri bitince dostlukları da biter.Buna en iyi örnek İran'da kurulan Mahabat Kürt Cumhuriyeti'dir
 
22 Ocak 1946’ da Sovyetler Birliği’nin desteği ile başkenti Mahabad olan ve Senendec, Şino, Miyandoab şehirlerini kapsayan, 13 bakandan oluşan ve Cumhurbaşkanlığına Qazi Muhammed getirilen Mahabat Kürt Cumhuriyeti Kuruldu.
 
'' Amerikan ve İngiltere’nin baskıları sonucu, Sovyetler Birliği kısa zaman içinde Kürtlere verdiği desteği geri çekti. SSCB İran’la anlaşıp, 9 Mayıs 1946’da İran’dan tamamen çekilince 17 Aralıkta İran ordusu Mahabad’ı işgal ederek Mahabad Kürt Cumhuriyet’ini yıktı ve yöneticilerini tutukladı. 31 Mart 1947’de Cumhurbaskanı Qazi Muhammed Başbakan Hacı Baba Şeyh ve Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Han Seyfi Kadı, Cumhuriyetin kurulduğu yer olan Çarçıra Meydanı’nda asılarak idam edildiler.
 
Evet görüldüğü gibi menfaatlerini gerçekleştirmek için kurdurdukları Mahabat Kürt Cumhuriyeti'ni İstedikleri tavizleri aldıktan sonra İran tarafından ortadan kaldırılmasına ve yöneticilerinin idam edilmesine göz yumdular.
 
İşte bazen Tarih tekerrürden ibaret olabiliyor.Kim bilir ? Şimdi perde arkasında belki Ortadoğu'daki ülkelerden hangi tavizleri koparmaya çalışarak Kobani'deki IŞİD'e bomba yağdırıyorlar.Acaba bu tavizleri kopardıktan sonra ne haliniz varsa görün diyebilirler.Diye düşünmeden edemiyor insan. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49